ТРАДИЦІЙНИЙ ОДЯГ УКРАЇНЦІВ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОГО ЕТНОДИЗАЙНУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/uad.2024.1.23

Ключові слова:

традиційний одяг, український етнодизайн, національний одяг, етнодизайн, народне мистецтво, традиції, дизайн одягу

Анотація

У статті розглядається вплив (експансія) традиційного одягу українців в контексті сучасного етнодизайну. Аналізуються елементи народного вбрання, його символіка та історія, а також розглядається можливості його використання в сучасному дизайні. Особлива увага приділяється потенціалу українського національного одягу у сучасних світових практиках дизайну та його важливості як складової культурної спадщини. Дослідження може бути корисним для спеціалістів у сфері моди, дизайну, мистецтвознавства та культурології, а також для всіх тих, хто цікавиться сучасними тенденціями в одязі. В статті також всебічно розглядається питання збереження та популяризації культурної спадщини через моду та дизайн. Досліджуються іновації в європейському етнодизайні та вплив традиційного українського одягу на його сучасний стиль та архітектоніку. Обґрунтовується висновок про важливість інтеграції елементів традиційного одягу українців у сучасний етнодизайн як фактор популяризації культурної спадщини та розвитку українського сегменту у творчості дизайнерів одягу. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні і взаємозв’язку між традиційним українським одягом та сучасним етнодизайном, а також у висвітленні можливостей використання елементів традиційного одягу у сучасних модних тенденціях. Підкреслюється важливість збереження та відродження української культурної спадщини через моду та дизайн, активної популяризації її в сучасному світі. Методологія дослідження базується на інтердисциплінарному підході, поєднуючи елементи наукових напрацювань в сфері мистецтвознавства, історії моди, дизайну та культурології. Водночас широко використовується порівняльний аналіз стилів традиційного та сучасного одягу, а також аналізуються тенденції використання етнодизайну у європейській і світовій індустрії моди. Наукова новизна полягає у поглибленому дослідженні впливів традиційного одягу українців в контексті сучасного етнодизайну. Характеризується поєднанням аналізу впливу цих процесів на стилістику сучасного етнодизайну, що сприяє успішному розвитку обох напрямів. Дослідження символіки та історії елементів українського одягу в контексті модних тенденцій сьогодення також по-новому осмислюється з точки зору наукової і мистецької цінності, відкриваючи нові можливості для використання цих підходів в сучасному світі моди. Висновки. Взаємовплив традиційного українського одягу і сучасного етнодизайну демонструє широку інтеграцію елементів народної культури у тенденції сучасної моди. Перспективність використання символіки традиційного одягу в сучасних колекціях сприяє як заповненню ринкової ніші, так і збереженню культурної спадщини. Окреслюються шляхи подолання міфу про застійність та застарілість традиційного одягу шляхом його реінтерпретації через призму сучасного дизайну.

Посилання

Кара-Васильєва Т. В. Полтавська народна вишивка. Київ : Наукова думка, 1983. 200 с.

Кара-Васильєва Т. В., Заволокіна А. О. Українська народна вишивка. Київ : Либідь, 1996. 94 с.

Кара-Васильєва Т. Формування дизайну в Україні художниками авангарду. Нариси з історії українського дизайну ХХ століття : зб. ст. Київ : Фенікс, 2012. С. 111–122.

Король Н. Народні традиції в моделюванні дитячого одягу: історичний досвід українських дизайнерів. Вісник Львівської національної академії мистецтв. 2015. Вип. 26. С. 198–209.

Косміна О. Створення сучасного сценічного костюма як вияв регенерації української культури. Регрес і регенерація у народному мистецтві. Київ, 1998. С. 243–253.

Косміна О. Ю. Традиційне вбрання України. Т. 1. Лісостеп. Степ. Київ : Балтія-Друк, 2008. 160 с.

Костельна М. Національні мотиви у декорі костюмів у творчості М. Токар (на прикладі діяльності Львівського будинку моделей). Народознавчі зошити. № 6 (114). Київ, 2013. С. 1145–1149.

Кротова Т. Ф. Етномотиви і класичні форми в костюмі: свобода перевтілень і межа стилю. URL: http://elibrary.kubg.edu.ua/3961/2/ T_Krotova_ MK_Text.pdf.

Макогін Г. Народне вбрання як національний символ еволюції народного одягу в системі культури (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.). Вісник Прикарпатського університету. Мистецтвознавство. 2011. Вип. 23. С. 59–64.

Мельник М. Т. Особливості використання елементів традиційного українського костюма при створенні фешн-колекцій. URL: http://mtmfashion. blogspot.com/2012/08/blog-post_21.html (дата зверн.: січень 2024)

Мироненко В. П., Синицька А. С. Еволюція українського народного костюма в соціокультурному контексті авангарду. Вісник Харківської державної академії дизайну і мистецтв. Мистецтвознавство. Архітектура. 2009. № 5. С. 128–135.

Наумкіна О. С. Етнічний культурний взірець в дизайнерських практиках сучасних українців. URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/xmlui/bitstream/ handle/123456789/92847/36-Naumkina.pdf?sequence=1(дата зверн.: січень 2024).

Ніколаєва Т. О. Історія українського костюма. Київ : Либідь, 1996. 176с.

Руденченко А. Етнодизайн як міждисциплінарний феномен створення творчого освітнього простору. Проблеми підготовки сучасного вчителя. 2014. № 10 (3). С. 140–146.

Сиваш І. Концептуальні засади етнодизайну в Україні. Вісник НАКККіМ : наук. журнал. Київ : Міленіум, 2018. №3. C. 416–420.

Сиваш І. Національний одяг як чинник етнокультури в контексті українського етнодизайну. Мистецтвознавчі записки : наук. журнал. Київ : Міленіум, 2017. Вип. 31. С. 228–236.

Український одяг у системі міської культури Києва (друга половина ХІХ – початок ХХІ століття) : монографія / голов. ред. Г. Скрипник. НАН України, ІМФЕ. Київ, 2017. 312 с.

EtnoDesign creative group. URL: https://etnodesign.eu (дата зверн.: грудень 2023).

Fashion Trade Shows in Berlin. URL: https://www.ntradeshows.com/fashion/berlin/ (дата зверн.: лютий 2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-08

Як цитувати

Сиваш, І. О. (2024). ТРАДИЦІЙНИЙ ОДЯГ УКРАЇНЦІВ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОГО ЕТНОДИЗАЙНУ. Український мистецтвознавчий дискурс, (1), 180–188. https://doi.org/10.32782/uad.2024.1.23