ВПЛИВ ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ НА РЕАЛІЇ СУЧАСНОГО ЖИТТЯ ТА МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 022 «ДИЗАЙН»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/uad.2024.1.7

Ключові слова:

графічний дизайн, сучасні реалії, візуальна комунікація, естетика дизайну, освіта дизайну, методологічні міркування, міждисциплінарні підходи, візуальна грамотність

Анотація

У цій статті критично проаналізовано багатогранний вплив графічного дизайну на динаміку сучасного життя, симбіоз між візуальною комунікацією та соціальними реаліями. Перетворювальна сила графічного дизайну у формуванні сприйняття поглиблює його роль у відображенні, виклику та формуванні сучасних дизайн-проєктів. Дослід поширюється і на сферу освіти, де графічний дизайн грає ключову роль у формуванні педагогічних підходів. У статті оцінюються методологічні аспекти викладання графічного дизайну з урахуванням технологічних досягнень, міждисциплінарної співпраці та інтеграції реального досвіду у сферу навчання. Шляхом синтезу теоретичних основ, тематичних досліджень та практичних висновків стаття розкриває проблеми впливу графічного дизайну на сучасні реалії. Розглянуто потреби та можливості, що виникають при викладанні навчального матеріалу графічного дизайну в епоху, що характеризується швидким технологічним прогресом та динамічними культурними зрушеннями. У тандемі дослідження розширює свою увагу на сферу освіти, вивчаючи методологічні основи викладання графічного дизайну в контексті сучасних технологічних засобів. Аналізуючи симбіотичний зв’язок між дизайн-освітою та реальними потребами, стаття визначає ключові методологічні міркування, включаючи міждисциплінарні підходи, адаптивні стратегії та інтеграцію нових технологій. Будучи синтезом теорії та практики, це дослідження робить внесок у дискурс про роль графічного дизайну у формуванні сучасного сприйняття та досвіду. Пропонуючи інноваційні методики навчання, ця стаття має на меті спрямувати викладачів у підготовці студентів до ефективної взаємодії зі складнощами візуальної комунікації в нашому динамічному та швидко мінливому світі. Дослідження завершується пропозицією інноваційних методологічних стратегій, які викладачі можуть використовувати для розвитку більш адаптивного та інклюзивного підходу до навчання графічному дизайну. Визнаючи глибокий вплив його на сучасне життя і відповідним чином узгоджуючи методології, можливо давати студентам більшу спроможність орієнтуватись в складнощах візуально насиченого світу.

Посилання

Даниленко В. Я. Основи дизайну: Навч. Посібник. Харків: ХДАДММ., 2010. 248 c.

Даниленко В. Я. Дизайн: Навч. Посібник. Харків: ХДАДММ., 2003. 125 с.

Лесняк В. И. Графічний дизайн (основи профессії): Навч. Посібник. Харків: ХДАДММ., 1983. 160 с.

Мигаль С. П. Львівська дизайнерська школа: становлення, проблеми, перспективи . Діалог культур: Україна у світовому контексті. Художня освіта : зб. наук. праць Львів : Світ, 2000. Вип. 5. С. 387–399.

Небесник І. І. Художня освіта на Закарпатті у ХХ столітті: історико-педагогічний аспект. Ужгород : Закарпаття, 2000. 168 с.

Крвавич Д. Мистецька освіта в Україні на сучасному етапі. Діалог культур: Україна у світовому контексті: Філософія освіти : зб. наук. праць Львів : Світ, 1999. Вип. 4. С. 166–171.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-08

Як цитувати

Демиденко, О. І., Потапенко, М. В., Кругляк, В. І., & Потапенко, Г. М. (2024). ВПЛИВ ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ НА РЕАЛІЇ СУЧАСНОГО ЖИТТЯ ТА МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 022 «ДИЗАЙН». Український мистецтвознавчий дискурс, (1), 55–60. https://doi.org/10.32782/uad.2024.1.7

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають