ПРІОРИТЕТИ ВИСТАВКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МІСТА ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА В УМОВАХ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ

Автор(и)

  • Ірина Василівна Чмелик

DOI:

https://doi.org/10.32782/uad.2023.5.13

Ключові слова:

виставки, війна, візуальне мистецтво, експозиція, музейний простір, сучасне мистецтво, Івано-Франківськ

Анотація

У статті розглядаються виставки візуального мистецтва, які відбувалися на різних майданчиках Івано-Франківська впродовж 2022 та 2023 років. Аналізуються окремі виставки, що торкаються тем війни, емоційного переживання втрат і надії, відстороненості і підтримки, а також мають благочинну складову. Метою розвідки є простежити основні спрямування виставкової діяльності в місті Івано-Франківську впродовж 2022–2023 років в умовах збройної повномасштабної агресії росії в Україні. Зазначається, що незважаючи на складні умови для творчості, мистецьке виставкове життя у місті з початком повномасштабного вторгнення отримує нові імпульси, стає більш концентрованим за глибиною наповнених смислів, візій та індивідуальних досвідів переживання війни творчими особистостями. Саме у цей час місто стає прихистком та новим місцем для реалізації творчих ініціатив художників, які змушені були покинути свої домівки у перші місяці російсько-української війни. Так тут опинилися харків’яни Гамлет Зіньківський, Нікіта Тітов, бучанський художник Сергій Лаушкін, київська реставраторка та мисткиня Олена Приходько-Кіслих, та ін., які одразу включилися в культурні контексти та доєдналися до ініціатив місцевих художників. У статті розглядаються альтернативні виставкові майданчики міста та мистецькі події, реалізовані у дусі сучасних арт-практик, що відображають рефлексії митців у аудіо-візуальних формах та перформативних практиках. Виставкова діяльність в Івано-Франківську двох останніх років засвідчує, що незважаючи на вкрай складні для культури часи, мистецький процес в місті інтенсифікувався. Творчі та благочинні ініціативи місцевих та приїжджих художників, дизайнерів, волонтерів сприяють об’єднанню творчих кіл з усієї України, залученню публіки до переживання складних воєнних реалій та переосмислення болісних тем через актуальні мистецькі форми.

Посилання

Асатурян Н., Яців Д. В Івано-Франківську до річниці визволення Херсона відкрили виставку відеоінтерв'ю та світлин з деокупованого міста – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://suspilne.media/615225-v-ivano-frankivsku-do-dna-vizvolenna-hersona-vidkrili-vistavku-videointervu-tasvitlin-z-deokupovanogo-mista/ (дата звернення: 22.12.2023 р.)

«БОГ МІЖ НАМИ» Альбом-каталог кураторського проєкту./ Упоряд. В.Твердохліб, В.Козінчук. Івано-Франківськ: Івано-Франківський краєзнавчий музей, 2023. 68с.

Виставку під назвою «Нескорений Маріуполь» презентували 23 липня в Івано-Франківську у Музеї мистецтв Прикарпаття. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.golos.if.ua/2022/07/23/u-frankivsku-prezentuvali-vistavku-kartin-neskorenij-mariupol-foto/ (дата звернення: 19.09.2023 р.)

«Нескорений Маріуполь»: в Івано-Франківську відкриють міжнародну виставку – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://gk-press.if.ua/neskorenyj-mariupol-v-ivano-frankivsku-vidkryyutmizhnarodnu-vystavku/ (дата звернення: 19.09.2023 р.)

Характерна малярська манера: у Франківську відкрилася виставка художниці Тетяни Думан – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://kurs.if.ua/society/harakterna-malyarska-manera-u-frankivskuvidkrylasya-vystavka-hudozhnyczi-tetyany-duman/ (дата звернення: 25.12.2023 р.)

Чмелик І. Мистецтво на периферії війни – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://postimpreza.org/texts/vidkryty-peryferiiu-viiny (дата звернення: 24.12.2023 р.)

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-08

Як цитувати

Чмелик, І. В. (2023). ПРІОРИТЕТИ ВИСТАВКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МІСТА ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА В УМОВАХ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ. Український мистецтвознавчий дискурс, (5), 119–125. https://doi.org/10.32782/uad.2023.5.13