ПРОЄКТУВАННЯ ОБ’ЄКТІВ ПРЕДМЕТНО-ПРОСТОРОВОГО СЕРЕДОВИЩА НА ОСНОВІ ПАРАМЕТРИЗМУ

Автор(и)

  • Наталія Миколаївна Чугай
  • Інна Олександрівна Яковець

DOI:

https://doi.org/10.32782/uad.2023.4.14

Ключові слова:

параметризм, 3D моделювання, інновація, формоутворення.

Анотація

У статті висвітлено особливості проєктування об’єктів предметно-просторового середовища на основі параметризму. Проведено аналіз літератури та виявлено, що параметризм все ще перебуває на ранній стадії розвитку, але сучасні дослідження показують, що в найближчому майбутньому воно буде впроваджено в реальне проєктування. Розвиток комп’ютерних програм для 3D моделювання стає фундаментальною умовою для майбутнього успіху. Виявлено, що у світовій практиці принципи параметризму, крім архітектури, активно застосовуються в скульптурі, дизайні меблів і промисловому дизайні. Крім того, відзначено, що багато зразків сучасних об’єктів дизайну виділяються своєю оригінальністю і привертають увагу саме завдяки параметричному формоутворенню. Показано, що параметричний дизайн відкриває можливості для створення унікальних об’єктів дизайну, які раніше були неможливими або дуже складними для виконання. На прикладах продемонстровано особливості проєктування світильників, меблів, скульптури та кінетичних об’єктів на основі параметризму. В процесі дослідження з’ясовано, що параметризм може бути використаний для розробки складних інженерних рішень, враховуючи різні фактори, такі як міцність, маса та витрата матеріалів. У виробництві споживчих товарів параметричний дизайн може бути застосований для створення індивідуальних рішень, які враховують потреби та вподобання кожного споживача. Виявлено, що до основних переваг проєктування на основі параметризму належать: налаштовувані параметри, алгоритмічний підхід, гнучкість і змінність, ефективність, інновація та експерименти, автоматизація тощо. Загалом, параметричний дизайн розширює можливості творчості та оптимізації в багатьох галузях, дозволяючи створювати більш складні та інноваційні рішення.

Посилання

Schumacher Patrik. The Parametricist Epoch: Let the Style Wars Begin // AJ – The Architects’ Journal, № 16. – URL: http://www.patrikschumacher.com/-Texts/The%20Parametricist%20Epoch_Lets%20the%20 Style%20Wars%20Begin.htm

Костянецька Д.О. Параметризм як нова течія в архітектурі. – збірник тез дизайн архітектурного середовища XVII Міжнародної науково-практичної конференції молодих учених і студентів «Політ. сучасні проблеми науки» (5–6 квітня 2017 року). [електронний ресурс]. Режим доступу: http://iap.nau.edu.ua/attachments/ar ticle/.pdf.

Новосельчук Н.Є. Дизайн інтер’єру: навч. посіб. для студентів спец. 191 «Архітектура та містобудування». Полтава: Національний університет мені Юрія Кондратюка, 2020. 165 с.

Основи формоутворення : навч. посібник / [С. В. Вергунов, Н. С. Вергунова, Л. А. Звенігородський та ін.] ; Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. – Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2021. – 124 с., с. 12.

Сафронова О.О. Сучасні комп’ютерні технології параметричного дизайну в громадському інтер’єрі. Легка промисловість, 2015. № 4. С. 34–39.

Шумахер П. Тектоника – дифференциация и сотрудничество архитектуры и строительства. – URL: http://www.patrikschumacher.com/

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-22

Як цитувати

Чугай , Н. М., & Яковець , І. О. (2023). ПРОЄКТУВАННЯ ОБ’ЄКТІВ ПРЕДМЕТНО-ПРОСТОРОВОГО СЕРЕДОВИЩА НА ОСНОВІ ПАРАМЕТРИЗМУ. Український мистецтвознавчий дискурс, (4), 104–110. https://doi.org/10.32782/uad.2023.4.14