ОСОБЛИВОСТІ UX / UI ДИЗАЙНУ ДЛЯ ВІРТУАЛЬНОЇ ТА ДОПОВНЕНОЇ РЕАЛЬНОСТЕЙ

Автор(и)

  • Владислав Світозарович Клівак

DOI:

https://doi.org/10.32782/uad.2022.6.4

Ключові слова:

UX-дизайн, UI-дизайн, віртуальна реальність, доповнена реальність, технології, платформа, інтерфейс

Анотація

У статті досліджено особливості UX / UI дизайну для віртуальної та доповненої реальностей. Зазначено, дизайнери UX та UI мають унікальні можливості, щоб надати свій досвід на ранніх етапах розробки продукту VR та AR. Вказано, що віртуальна реальність (VR) означає повне занурення у віртуальну реальність, імітовану як цифрова реальність. У цьому сенсі ми повністю замінюємо візуальні та слухові стимули фізичних ситуацій віртуальним середовищем. Доповнена реальність стосується цифрових даних і зображень, які накладаються на фізичну реальність. Цей досвід доповненої реальності схожий на те, що екран комп’ютера накладає те, що ми зазвичай сприймаємо як свій світ. Розуміння потреб і очікувань користувачів, планування потоків і взаємодій, а також створення чудового досвіду користувача можуть допомогти створити ефективне рішення доповненої та віртуальної реальності. У статті зазначено оригінальні евристичні підходи до UX. П’ять елементів UX-дизайну є одним із найпоширеніших фреймворків, які використовують дизайнери UX для створення успішних дизайнів. П’ять елементів (у порядку від абстрактного до конкретного) складаються зі стратегії, масштабу, структури, скелета та поверхні. Зазначено 5 ключових стовпів UI та UX в AR, а саме: навколишнє середовище, рух, реєстрація, взаємодія, відгук. Дизайнери UX та UI мають унікальні можливості, щоб надати свій досвід на ранніх етапах розробки продукту VR та AR. Розуміння потреб і очікувань користувачів, планування потоків і взаємодій, а також створення чудового досвіду користувача можуть допомогти створити ефективне рішення доповненої та віртуальної реальності. Сьогодні UX (User experience) є невід’ємною частиною розробки будь-якого сайту чи програми. Врахування його важливості в процесі проєктування неминуче на шляху до успіху. Чим більше люди про це думають і над цим працюють, тим більше різних визначень з’являється у цього явища. Віртуальна реальність UX дійсно змінила наш спосіб взаємодії з технологіями. Те, як люди бачать, думають і відчувають, було оновлено з нуля завдяки VR. Щоб стежити за процесом проєктування VR необхідно зробити: комплексне дослідження, мозковий штурм, специфікації обробки, прототипування, юзабіліті тестування.

Посилання

Design Process for Virtual Reality UX: веб-сайт. URL: https://www.proapp. design/blog/design-processfor-virtual-reality-ux (дата звернення: 24.01.2023).

Munir Sh. What are the five elements of UX design?: веб-сайт. URL: https: //www.educative.io/answers/what-are-the-five-elements-of-ux-design (дата звернення: 23.01.2023).

Role of UX UI on Augmented Reality design: веб-сайт. URL: https://www. divami.com/blog/role-of-ux-uion-augmented-reality-design (дата звернення: 23.01.2023).

User Experience: Definitions and Features: веб-сайт. URL: https://blog. tubikstudio.com/user-experience/(дата звернення: 24.01.2023).

UX in VR (Virtual Reality): веб-сайт. URL: https://userpeek.com/blog/ applying/ux-in-vr-virtual-reality/(дата звернення: 23.01.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-20

Як цитувати

Клівак, В. С. (2022). ОСОБЛИВОСТІ UX / UI ДИЗАЙНУ ДЛЯ ВІРТУАЛЬНОЇ ТА ДОПОВНЕНОЇ РЕАЛЬНОСТЕЙ. Український мистецтвознавчий дискурс, (6), 29–35. https://doi.org/10.32782/uad.2022.6.4